Drumeții
Vă prezentăm mai jos cele mai populare trasee pentru drumeţii. În afară de aceste rute există desigur multe trasee adecvate pentru plimbări, excursii, drumeţii. De fapt în toate localităţile aflate în vecinătatea masivului Harghita se poate ajunge pe poteci, în unele cazuri pe trasee turistice marcate. Aceste trasee au fost refăcute după furtuna din anul 1995 doar în unele locuri, astfel recomandăm chiar şi turiştilor experimentaţi folosirea hărţii detaliate a regiunii Secuime.
Drumeții recomandate:
Harghita Mădăraş – Blatul Libanului (9 ore, 25 km)
Pornind de la cabana Mădăraş pe drumul forestier Filio în direcţia nord-vestică, după 800 m de la cabana de vânătoare înaintăm spre dreapta. La poalele vestic a Muntelui Mădăraş, pe potecă, străbatem pădurea de brazi, ajungând la poiana Kőkereszt. Aici găsim şi coliba ciobanului. De aici, printr-o pădure de brazi, înaintăm spre nord-vest, pe pragul craterului vestic a Muntelui Mădăraş-Mare, până la punctul cel mai înalt (1427 m). De la cabană până aici am străbătut 6 km în 2 ore şi jumătate. La nord se află o poiană mică cu o stână. După stână facem o curbă la dreapta pe pragul craterului şi după 3 km ajungem pe drumul 4A, marcat cu cruce albastră, asta fiind drumul turistic Mădăraş-Mare (care ne conduce la cabana de vânătoare). Aici, în soclul Fertan, prin lovina Disznó, înaintăm spre nord-est, spre Blatul Fertan (1589 m). De pe blat, după încă 3 km de mers, trecând tot printr-o pădure de brazi, înaintăm spre pragul vestic a Vigyázkő-ului, şi după 1 km ajungem la potecă, care ne conduce la Lacul Dracului. După încă un kilometru ajungem la locul unde se interferează poteca noastră cu poteca Loc, marcat cu cruce albastră. Ne căţărăm pe Fagul Roşu, la poiană. De aici la nord-vest, apoi la vest înaintându prin brădeturi şi făgeturi, ajungem la coliba ciobanului, până unde – pornind de la foişor – am străbătut 1 km şi jumătate. După noi brădeturi ajungem la poiana blatului Libanul Mare, unde găsim două colibe ciobăneşti. După 5 km de la foişor ajungem la Blatul Libanului, pe drumul judeţean 138, unde se termină drumeția noastră.
Drumeție pe Poiana Mihai
Pornind de la cabană spre partea de sus a pârtiei Şugău coborând ajungem la pădure. Ţinând spre stânga, vara pe un drum numai pentru căruţe, iarna pe o potecă, în 20 – 30 de minute ajungem la vârful Mihai Mare, înalt de 1685 m. Deşi spre vest priveliştea este blocată de brazi, spre sud şi est priveliştea se deschide spre munţii si dealurile din jur. De aici se poate vedea cel mai bine Platoul Mădăraş cu cabanele, respectiv Vârful Mare.
Drumeție la cascadă
Pornind pe poteca de pe lângă cabană (care duce pe vârf) ajungem pe poiană. În stânga se vede drumul care ne duce spre vârf, iar în dreapta semnalizările care ne îndreaptă spre Harghita Băi. Înaintând (puţin spre dreapta) străbatem aşa-numita Poiana Racu, iar după pădurice ajungem într-un brădet. Aici, urmând direcţia de scurgere a pârâului începem să coborâm, până ajungem la cascadă. Este un drum de aproximativ de o oră.
Drumeție de creastă la Harghita Băi
Pornind pe poteca de pe lângă cabană ajungem în poiană. Cotind spre dreapta, înaintăm printr-un luminiş, unde găsim semnalizări metalice. Prima dată avansăm sub vârful Harghitei Racu (1756 m), iar după aceea lângă vârfurile Harghitei Siculeni şi Ciceu, ajungând la Harghita Băi. Ne putem abate din drum la stânga, urmând marcajul spre Racu, iar după scurgerea pârâului spre Siculeni. Depinzând de condiţia fizică a fiecaruia drumul este de 3 – 4 ore, iarna depinzând şi de practicabilitatea drumului, respectiv de vreme, înzăpezire.