Atracții din apropiere

Zetelaki víztározó

Zetelaki víztározó

Lacul de acumulare Zetelaki este un lac artificial de lângă Zeteváralja, care a fost creat în scopul protecției împotriva inundațiilor și a reglementării râului. Construcția sa a început în 1976 și a fost finalizată în 1992. În timpul construcției cca. Au fost mutați 3 milioane de metri cubi de pământ și au fost folosiți peste 70.000 de metri cubi de beton. Funcția sa este, pe de o parte, de protecție: protejează așezările din vale de inundații în retragere și, pe de altă parte, asigură debitul adecvat al apei Nagy-Küküllő pe o perioadă lungă de timp fără ploaie.

Lacul de acumulare este o destinație populară pentru pescari, întrucât în apă trăiesc nenumărate specii de pești: plătică, păstrăv, plătică, caras, crap, biban, știucă, luciu, plătică, lică, biban...

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 22,3 km, aprox. 41 de minute.

Mormântul lui Balázs Orbán, Szejkefürdő

Mormântul lui Balázs Orbán, Szejkefürdő

Szejkefürdő face parte din așezarea Székelyudvarhely, la 4 km nord-vest de oraș, în valea scobită a Sós-patak. În 1850, în așezare era o piscină de răchită, care a fost cumpărată de Balázs Orbán în 1871. Scriitorul din Székelyföld a modernizat piscina, a construit băi termale, restaurante și un hotel. Pe plajă, puteți gusta apă de vin pe bază de petrol potrivită pentru o cură de băut, puteți face o baie fierbinte cu sulf sau puteți încerca mofeta (abur) și nămolul curativ. De asemenea, merită vizitat muzeul vinului. Izvoare de apă de vin erup în mai multe locuri de pe moșie.

În timpul vieții sale, Balázs Orbán (Lengyelfalva, 3 februarie 1829 – Budapesta, 19 aprilie 1890) a vizitat Ținutul Secuiesc. A vizitat fiecare așezare, ruina castelului și raritatea naturală, apoi a scris o carte în șase volume din călătoriile sale, intitulată „Descrierea Székelyföld din punct de vedere istoric, arheologic, istoriei naturale și folcloristice”. Scriitorul a fost înmormântat la Szejkefürdő după moartea sa. Mormântul scriitorului din Székelyföld, decorat cu șapte porți secuiești, a fost inaugurat în 1932 în așezare.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 37,7 km, aprox. 58 de minute.

Biserica din Csíksomlyó

Biserica din Csíksomlyó

Istoria bisericii și mănăstirii din Csíksomlyó datează din secolul al XV-lea. Pe atunci s-au stabilit aici calugarii franciscani, iar intre 1442 si 1448 au construit prima biserica gotica si mica manastire tot gotica. János Hunyadi a contribuit și la construirea bisericii din prada obținută din victoria sa asupra turcilor. Biserica a fost sfințită în cinstea Maicii Domnului din Sarlós, iar aceasta este încă ziua de rămas bun a bisericii. Din această primă mănăstire au mai rămas doar un portal și o fereastră de pivniță. Biserica și mănăstirea au fost înconjurate de un zid puternic de piatră, spre care oamenii din zonă au fugit în timpul invaziilor inamice din secolele următoare.

  Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 79 km, 1 oră 30 minute

Mormântul lui Áron Tamási în Farkaslaka

Mormântul lui Áron Tamási în Farkaslaka

Farkaslaka se află la 13 km de Székelyudvarhely, nord-vest, pe ambele maluri ale pârâului numit Nyikó, în curtea vestică a acoperișului lui Gordon. Denumirea așezării poate veni de la faptul că, conform tradiției, în pădurile din jur locuiau mulți lupi, care uneori se aventurau în sat și atacau caii care pășunau liber.

În timp ce vizitați Farkaslaka, merită să vedeți biserica romano-catolică construită în 1842 în stil clasicist, statuia din lemn a Mariei de pe partea dealului Gordon, observatorul Inimii lui Isus și mormântul celui mai faimos nativ al așezării, premiul Áron Kossuth. scriitor maghiar câștigător.

Áron Tamási a murit la 26 mai 1966 la Budapesta. La cererea sa, a fost înmormântat în satul natal. Mormântul lui este în curtea bisericii. Piatra sa funerară a fost creată de sculptorii transilvăneni Jenő Servátiusz și Tibor Servátiusz.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 46,7 km, aprox. 1 oră 6 minute.

Székelykeresztúr, statuia lui Sándor Petőfi

Székelykeresztúr, statuia lui Sándor Petőfi

 

Orașul este situat la 26 km vest de Székelyudvarhely, la confluența râurilor Gagy și Fehér-Nyikó în Nagy-Küküllő. Aici puteți vedea statuia lui Sándor Petőfi, pe care Székelykeresztúrváros a ridicat-o în ianuarie 1973 pentru poet, care și-a petrecut ultima seară în așezământ, în conacul Gyárfás.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 64,5 km, aprox. 1 oră 24 minute.

Castelul Gyergyószárhegy Lázár

Castelul Gyergyószárhegy Lázár

Castelul Lázár este una dintre cele mai frumoase creații ale arhitecturii transilvănene din secolul al XVII-lea, o clădire renascentist catalogată. Predecesorul său a fost conacul András construit în secolul al XV-lea, care a fost reconstruit de mai multe ori. Cea mai mare renovare a fost efectuată în secolul al XVII-lea, când castelul a fost transformat în stil renascentist. În curtea de-a lungul zidurilor înalte stăteau fostele clădiri ale fermei: bucătărie, cuptor, încăperi ale servitorilor, cartiere militare, fântână, atelier de fierărie, grajduri. În castel sunt organizate tabere creative din 1974. Clădirea a fost renovată în 1980, iar în bastioane a fost instalat un muzeu. În castel funcționează în prezent Centrul Cultural și Artă Szárhegy, o subinstituție a Consiliului Județean Hargita.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 65 km, aprox. 1 oră 24 minute.

Korond- Árcsó

Korond- Árcsó

Satul este situat la 26 km nord-vest de Székelyudvarhely. Korond este cea mai faimoasă așezare a Regiunii Sărate. În Evul Mediu, localnicii trăiau din vânzarea de sare pe lângă agricultură. Cu toate acestea, după Răscoala Secuiască din 1526, dreptul lor de a folosi gratuit sarea a încetat, așa că au căutat o nouă profesie și au început să lucreze în olărit. În 1820, 50 și în 1893, în sat lucrau 367 de olari. Produsele lor au fost vândute inițial în așezările din apropiere, ulterior dincolo de Carpați. Korond este încă un sat faimos de ceramică. În plus, oamenii din Korond sunt adevărați maeștri ai procesării tactile. Din el sunt realizate șepci, pălării și ornamente. Puteți admira și cumpăra obiecte de artizanat Korund la târgul permanent de descărcare de lângă drumul principal.

Mergând prin așezare, puteți vedea multe porți frumoase din lemn secuiesc. Merită să vizitați vechile biserici romano-catolice și unitare, precum și vizitarea muzeului satului.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 63,4 km, aprox. 1 oră 19 minute.

Acoperiș în două versale

Acoperiș în două versale

Nyerges-tető este o pasă de 878 de metri înălțime din județul Harghita, România, care leagă bazinul Háromszéki și bazinul Csíki între Munții Csíki și Munții Torjai. Este interesant că trecătoarea a fost scena a nenumărate bătălii sângeroase în timpul incursiunilor tătarilor și turcilor. Este cel mai bine cunoscută ca fiind una dintre ultimele scene ale revoluției din 1848-49 și ale luptei pentru libertate din Székelyföld.

Pe locul bătăliei a fost inaugurată în 1897 o coloană memorială în memoria eroilor căzuți, care a fost realizată de maestrul pietrar János Poulini din Csíkzsögöd. Vizavi de monument, la marginea pădurii, victimele bătăliei sunt îngropate într-o groapă comună. Mormintele lor sunt păzite de numeroase cruci mici și mari de lemn și fier și pietre funerare.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 71,4 km, aprox. 1 oră 25 de minute.

Parajd

Parajd

Parajdul este unul dintre cele mai importante centre de extracție a sării din Bazinul Carpaților. Numele său provine de la substantivul paraj: în timp ce transportatorii de sare își încărcau căruțele cu sare, își pășteau caii în așezare. La acea vreme, această activitate se numea „aburire”.

Exploatarea sării de aici poate fi urmărită încă din epoca romană. Cu toate acestea, prima înregistrare scrisă datează doar din 1405. Parajdul este renumit pentru tratamentele medicale efectuate în salina, care au fost începute în anii 1960. Secția de tratament a fost amenajată la 120 de metri sub suprafață. În timpul sezonului, aici vizitează zilnic 2.500-3.000 de pacienți. O biserică și un loc de joacă au fost construite la 120 de metri adâncime în mină.

Dacă vizitați Parajd, merită să vedeți Sószoros, care s-a format în partea de sud-vest a orașului Só-hegy, și Sósfürdő, care este o plajă în aer liber. Piscinele sale sunt umplute cu apă pompată din mina de sare, astfel încât scăldatorii pot cunoaște senzația de a pluti aici, deoarece este aproape imposibil să te scufunzi în apă - la fel ca în Marea Moartă.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 72,3 km, aprox. 1 oră 29 minute.

Medve-tó, Sovata

Medve-tó, Sovata

Cel mai mare lac heliotermic din lume, Medve-tó, este situat la nord-vest de Parajd. Se află într-un mediu frumos, pitoresc, într-o dolină înconjurată de păduri, la cinci sute de metri deasupra nivelului mării. Apa sa se încălzește până la 35 de grade Celsius până la o adâncime de 2 metri, dar în momentul formării sale, temperaturile de 80 de grade Celsius au fost măsurate în straturile sale cele mai fierbinți. Salinitatea sa este de 100 g/l la suprafață, cu 220-300 g/l mai adânc. Forma sa seamănă cu o piele de urs răspândită - de unde și numele. Datorită compoziției speciale a apei sale, este potrivită pentru vindecarea multor boli. Datorită conținutului ridicat de sare, scăldatorii plutesc efectiv la suprafața apei.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 82,7 km, aprox. 1 oră 43 minute.

Lacul Ucigaș

Lacul Ucigaș

Lacul Gyilkos este situat la o altitudine de 983 de metri, iar adâncimea sa maximă este de 11 metri. Lacul pitoresc a fost creat în vara anului 1837, ca urmare a alunecării resturilor de pe un munte din apropiere. Rămășițele pădurii de pini încă mai ies în evidență din apă. Există o legendă despre originea sa: conform tradiției populare, și-a primit numele de la faptul că turmele și ciobanii și-au murit sub dărâmăturile ce s-au diminuat brusc.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 86,3 km, aprox. 1 oră 48 minute.

Casa de gardă feroviară, Gyimesbükk

Casa de gardă feroviară, Gyimesbükk

Gyimesbükk este una dintre cele mai estice așezări ale Transilvaniei istorice. Aici râul Tatros și linia de cale ferată părăsesc Transilvania și trec în Moldova. Casa de pază a fost construită în anul 1897 în baza unui contract între statele maghiare și română, ca parte a liniei de cale ferată Csíkszereda-Gyimesbükk-Palánka-Kománfalva. Casa de gardă nr. 30 a fost renovată pentru Whitsun 2008 cu o colaborare internațională, iar în ea poate fi văzută o expoziție de istorie a căilor ferate.

Atracțiile din Gyimesbükki includ fostul castel Rákóczi, ale cărui ruine se găsesc pe partea dreaptă a defileului Gyimesi, vechea biserică romano-catolică (capela Kontumáci), noua biserică și casa peisagistică Gyimes csángó creată de etnograful Mária. Antalné Tankó.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 86,7 km, aprox. 1 oră 42 minute.

Strâmtoarea-broască

Strâmtoarea-broască

Cheile Békás de 5 kilometri fac parte din Parcul Național Nagyhağlams. Zona a fost declarată protejată în 1971. Defileul este legat de Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m) și Mária-kő (1125 m), care sunt roci calcaroase aproape verticale. Defileul cu pereții săi de stâncă înalți de 200-300 de metri este una dintre raritățile naturale ale Europei și un paradis pentru alpiniști.

Peștera Hóvirág este singura peșteră mai mare cunoscută din defileu, care a fost descoperită în 1937. Camera sa are 28 de metri lungime și 26 de metri lățime.

În Békás-szoros, puteți vedea multe plante protejate: habitate de agan de munte, liliac, petală de doamnă și tisa. Fauna sa este, de asemenea, diversă: în zonă trăiesc și corbi, râși, urși bruni, nevăstuici, lupi și fluturele Apollo.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 89,8 km, aprox. 1 oră 49 minute.

Mlaștină cu mușchi

Mlaștină cu mușchi

Turbăria Moss umple craterul nordic, cu diametrul de 800 de metri, al craterelor gemene din Munții Csomád. (Lacul Szent Anna este situat în celălalt crater). Grosimea turbei este de zece metri, iar volumul acesteia este de aproximativ 3 milioane de metri cubi.Această raritate naturală deosebită s-a format în momentul în care apa fostului lac Mohos a dispărut, lăsând în urmă doar o mlaștină acoperită de vegetație densă, în principal mușchi de turbă. Mlaștina este un bun natural protejat, parte a Rezervației Naturale Moss.

În timpul excursiei noastre, putem admira multe plante rămase din epoca glaciară: de exemplu, plante carnivore, iarbă de rouă cu frunze rotunde, peste 20 de tipuri de iarbă de mușchi, merișor, turbă rozmarin și headwort. Interesantă este și fauna mlaștinilor: aici trăiesc în total 108 specii de păianjeni.

Mlaștina de turbă poate fi accesată pe același drum cu Lacul Szent Anna. Lăsăm mașina în parcare. Este important de știut că turbăria protejată poate fi vizitată doar în grupuri, necesitând ghid.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 94,7 km, aprox. 1 oră 55 minute.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

 

Lacul Szent Anna s-a format pe cel mai sudic bloc al lanțului vulcanic al Munților Hargita, într-unul dintre cele două cratere gemene ale Munților Csomád. (Călalt crater este umplut de turbăria Moss.) Această formațiune naturală specială a fost creată în singurul crater vulcanic intact din Europa Centrală-Est. Suprafața sa de apă se află la 949-950 de metri deasupra nivelului mării. Forma sa seamănă cu paleta unui pictor. Circumferința sa este de 1.617 metri, iar adâncimea sa maximă fluctuează în jurul valorii de 6-6,3 m. Lucrul interesant despre lac este că, deoarece apa este alimentată doar de precipitațiile care cad la suprafață și apa care se infiltrează din marginea craterului, conține mai puține minerale dizolvate decât apa distilată și, din această cauză, îngheață mai ușor. Iarna, pe el se formează un strat foarte gros de gheață, pe care se poate merge până la mijlocul lacului.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 99,1 km, aprox. 2 ore si 2 minute.

Biserica Neagra Brasov

Biserica Neagra Brasov

Biserica Neagra din Brasov este cea mai mare biserica din Romania. La 21 aprilie 1689, un incendiu uriaș a distrus orașul, în care biserica a fost distrusă. Atunci a fost botezată Biserica Neagră. Funinginea a fost îndepărtată în timpul renovării moderne.

Biserica a fost construită între 1383 și 1477 pe locul bisericii Sf. Ecaterina, biserica parohială Újbrassó, care a fost distrusă în timpul invaziei tătarilor și care a fost centrul protopopiatului din 1295. Într-un mod interesant, nu numai că a supraviețuit calvarului incendiului, dar a fost și avariat în urma unui cutremur din 1738. A fost reconstruită de maeștri din Danzig între 1762 și 1772. Ulterior, după Primul Război Mondial, au început să o renoveze, iar lucrările au fost finalizate abia în 1999.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 120 km, aprox. 2 ore 29 minute.

Castelul Törcsvár (Castelul Contelui Dracula)

Castelul Törcsvár (Castelul Contelui Dracula)

 

Castelul a fost construit în 1377 cu permisiunea regelui Ludovic I al Ungariei. La acea vreme, importanta cale comercială care trecea era controlată din cetate și era apărat și împotriva incursiunilor voievozilor români din Havasföld. Este interesant că are o singură intrare: un turn de poartă cu ziduri groase, la care era condus inițial de o scară mobilă din lemn. Aceasta a fost înlocuită cu o scară de piatră în timpul renovărilor. Castelul este situat la 100 de metri înălțime pe munte, planul său este trapezoidal. Subsolul lui era o închisoare. Fântâna de 70 de metri adâncime folosită de locuitori mai poate fi văzută în curtea ei.

Castelul a fost recent restaurat: a fost complet renovat, așa că acum este în stare excelentă. Funcționează ca muzeu, cu o expoziție permanentă de suveniruri din familia regală română. Interesant este si faptul ca legendele considera castelul ca fiind unul dintre castelele lui Vlad Tepes, care a intrat in constiinta publica ca Contele Dracula.

Lungimea drumului de la Súgó Panzió: 141 kilometri, aprox. 2 ore 47 minute.

Subscriptie la stiri

Dorim să împărtășim oferte noi și oferte exclusive

Bejelentkezés