Webkamera

Vasalt mászóösvény / Via Ferrata

Vasalt mászóösvény (via ferrata vagy klettersteig) mászás a Madarasi Hargitán, a 60 méter magas Kecskevész sziklán. A teljes program hossza (odajutás, mászás, leereszkedés) körülbelül 4 óra.

Vasalt mászóösvény / Via Ferrata

A Madarasi Hargitán újonnan létrehozott Kecskevész vasalt mászóösvény a térség első ilyen jellegű létesítménye, létrejötte közös összefogás eredménye. Használata mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban a felszerelés használata kötelező. Via ferrata felszerelést a Súgó Panzióban bérelhetnek az érdeklődők, ugyanakkor – a mászók saját biztonsága érdekében – itt kell be- és kijelentkezni is a mászáshoz. A Kecskevész vasalt mászó ösvényt mindenki a saját felelősségére használhatja. 14 évesnél fiatalabb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára mászása nem ajánlott!

A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán két vasazott útvonalat sikerült létrehozni, mintegy 200 méteres távon, sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre, ugyanakkor a két sziklát ún. vietnámi híd, azaz két kifeszített sodrony köti össze egymással. A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabinerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak.

A Kecskevész mászóösvény erős közepes nehézségű, azaz teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt. Mászásához minimális „előképzettség” szükséges, azaz, hogy a vállalkozó kedvű kirándulók tudják, hogyan kell használni a karabinereket, a beülő hevedert, épp ezért is mindenképp érdemes tapasztalt sziklamászótól megtanulni ezeket. A balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok több tonnát is elbírnak.

Alapvető szabályok, használati útmutató a Kecskevész vasalt mászóösvényhez:

 1. Soha ne mássz egyedül!
  Ha bármilyen probléma adódik, legyen, aki segít vagy segítséget hív.
  A mászó ösvényt mindenki saját felelősségére használhatja!
 2. Csak már gyakorlott, kellő szaktudású személy társaságában mássz!
 3. A vasalt mászóösvény bejárásához: hegymászósisak, beülő (hegymászó testhevederzet) és energiaelnyelő Y kantár (via-ferrata szett) használata kötelező!
  Felszerelés a Súgó Panzióban bérelhető.
 4. Mászás közben mindkét karabinert rá kell csatlakoztatni a kihelyezett drótsodronyra – egymással ellentétes irányból!
  A karabinereket egyesével akasszuk át a rögzítési pontokon!
 5. Egy-egy rögzítési szakaszon egyszerre csak egy személy tartózkodhat!
 6. Ügyeljünk az esetlegesen előforduló mozgó/hulló kövekre!
  Ne sodorjunk le köveket!
 7. Hulló kő esetén ne nézzünk felfele, ne hajoljunk előre, kezünket ne tegyük a sisakra!
 8. Nemzetközi Segélyhívószám: 112 Országos Hegyimentő Szolgálat: 0-SALVAMONT (0-725/826668)
  pontos helyzetünket:Madarasi Hargita, Kecskevész Szikla (GPS koordináta: N46.45660 E25.56427, Ivó felől lentről kb. a 7. km-nél, fentről kb. a 3. km-nél, a Fedeles kútnál)
 9. Mászás előtt és alatt soha ne fogyassz alkoholt!

Teljes via ferrata szett (sisak, beülő, kantár) kölcsönzési ára: 50 RON/4 óra/szett

A Kecskevész vasalt mászóösvény műszaki adatai:

A szikla legnagyobb magassága: 65 m
Teljes magasság (Via Ferrata szintkülönbség): 80 m
Bejárható vasalt mászó-ösvények hossza: kb. 200m
Kötélhíd hossza: 15 m
Gerinc nehézsége: A-B
Baloldali ág: 55 + 15 m | Nehézsége: B-C
Jobboldali ág: 65 + 50 m | Nehézsége: C-D

A Kecskevész vasalt mászóösvény GPS koordinátái:

–      Fedeles kút melletti indulás: N46.45455 E25.56442 (más formátumban: N46 27 16.4 E25 33 51.9)

–      Beszállás (alja): N46.45660 E25.56427 (N46 27 23.7 E25 33 51.4)

–      Vége (teteje): N46.45696 E25.56462 (N46 27 25.1 E25 33 52.6)

–      Felső megközelítéshez a ferrata fölötti csúcs: N46.45795 E25.56505 (N46 27 28.6 E25 33 54.2)

Pár szóban a via ferrata-ról:

A via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást (a kiépítetlen részek csupán képzett sziklamászók számára elérhetőek).

A via ferrata túrázás is némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. Mint minden hasonló jellegű extrémsportnál, a via ferrata útvonalak megmászásakor is fontos szerep jut a jó minőségű felszerelésnek.

Egy esetleges zuhanás esetén kritikus tényező, hogy a felszerelés valóban maradéktalanul betöltse szerepét, és így megóvja a hegymászót a komoly sérüléstől vagy akár a halálos balesettől. Bár Székelyföldön mindeddig alig volt ismert a sportág, Ausztriában például olyannyira népszerű, hogy mintegy kétmillióan űzik a nyolcmilliós országban. Noha a felszerelés bizonyos részei a hagyományos sziklamászásban is megtalálhatóak, vannak olyan elemek is, amelyek a via ferrata mászások kellékei.

Az alábbi felszerelések nélkülözhetetlenek egy vasalt mászóösvény megmászásához:

– Hegymászósisak

– Beülő (hegymászó testhevederzet)

– Energiaelnyelő Y kantár (via-ferrata szett)

– Ajánlott a kesztyű és kemény talpú cipő használata

Felíratkozás hírlevélre

Szeretnénk új ajánlatokat és exkluzív akciókat megosztani